最近ビール作りにはまっている。
まだまだビールについてよく知らないので
市販のホップ入りモルト缶を買って試している。
それを煮て後でイーストを加えるタイプ。
夏場は気温が高いので
イーストの発酵適温を超えてしまうのが
難しいところだが
ウォート(煮たモルト)の入った容物ごと
水の中に浸けて温度管理すると
意外に安定した適温を得ることができるとわかった。
たとえインスタントでも手作りすると
500ml瓶の純粋ビールがたったの100円未満で
飲める。発泡酒やら第3などビールもどきよりも
安い勘定になる。まー値段はともかく本物を味わいたい。
勿論日本では1%以上の酒醸造はダメ!ゼッタイ!
Hey I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake, while I was researching on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb job.
www.floridaaac.org http://www.floridaaac.org/
投稿: www.floridaaac.org | 2014年8月26日 (火) 07時38分